UDRUGA JADOVNO

Ideja o okupljanju i osnivanju Udruge „Jadovno“ krenula je inicijativom pojedinaca koji su maštali o povratku života na Jadovno. Vratiti tom selu život kakav pamte stari Jadovničani nije lagan posao ali svakako je vrijedan truda. Udruga je svakim danom sve brojnija. Udruga je osnovana 3. veljače 2007. godine u kući Bariše Novačića, Jadovno 119, 53 000 Gospić.
...

Početna Aktivnosti

1. Uređenje okoliša Svetišta Marije Pomoćnice


imagePrve radne akcije nakon osnivanja Udruge započeli smo upravo oko Kapelice Marije Pomoćnice. Krčenje zaraslih šumaraka, farbanje ograde stepeništa, uređenje cvijetnjaka i sadnja svježih sadnica. U akcijama je tijekom 4 vikenda sudjelovalo oko 30-tak ljudi, većinom članovi Udruge „Jadovno“ ali i prijatelja sela i zaljubljenika u ovaj kraj.
O uređenju okoliša obavijestili smo sve privatne tvrtke i javne ustanove, zatražili pomoć….i dobili je.
HEP u suradnji sa Gradom Gospićem dodijelio je selu 4 rasvjetna tijela za vanjsku rasvjetu,Lika-ceste iz Gospića izradio je završetak stepenica koje su vodile do crkve kao i asfaltiranje proširenog dijela prije ulaska na stepenište, Šumarija Gospić pomogla nam je plodnim humusom zahvaljujući čemu smo u kratkom roku od kamene strmine dobili travnatu površinu (nalik golf terenu) i sadnicama crnogoričnih stabala,Hrvatske šume sa klupama koje su postavljene oko same crkve, Turističkoj zajednici Grada Gospića, kao i Turističkoj zajednici Županije Ličko-senjske na dodijeljenim sadnicama cvijeća. Nikako ne smijemo zaboraviti ni Vatrogasno društvo – Gospić na velikoj pomoći prilikom održavanja travnatih površina.
Od privatnih tvrtki mnoge su nam pomogle financiskom pomoći (donatori), ali moramo istaknuti i one koji iako su članovi Udruge istaknuli su se svojim trudom i odricanjem na ovim akcijama:
Željko Stilinović-Garbun, Ante Novačić- Tona, Jurica Novačić, Ive Tonković-Tita. Isti su pohvaljeni od strane Skupštine Udruge „Jadovno“.

2. Uređenje Kapelice Marije Pomoćnice


image Na samoj Kapelici učinjeni su manji zahvati kao što je krečenje i uređenje stropa. Božanstveni križ na stropu Kapelice darežljivo je djelo umjetnika Ivana Golca.  U kapelici je učinjena i rekonstrukcija oltara na kom je postavljena mramorna ploča. Slike

3.Likovna kolonija „Jadovno 2007“


Kolonija je organizirana u suradnji sa Udrugom likovnih umjetnika „Fortuna –art“ iz Zagreba. Hrvatske šume opet su nam (po tko zna koji put ) izašle u susret i ustupile nam Šumarsku kuću u koju smo smjestili naše goste. Vikend na Jadovnom bio je šaren, pun boja, pjesme i smjeha. Naši umjetnici podarili su nam mnogo prekrasnih radova, a mi se nadamo da su sa sobom odnijeli lijepe uspomene na Jadovno. Nadamo se skorom susretu.

4. Organizacija proslave 40. Godina Marije Pomoćnice na Jadovnom


Svetište Marije Pomoćnice u planinskom selu Jadovno datira od prije 40 godina kada ga je uz pomoć seljana sagradio i blagoslovio veliki duhovni i graditeljski neimar vlč. Josip Kapš.
Spomen-dan Marije Pomoćnice i ove je godine započeo duhovnim bdijenjem i paljenjem Marijanskog krijesa. Središnja je proslava okupila brojne vjernike,
a mnogi su hodočasnici toga jutra stigli pješice iz Gospića.

5. Uređenje potoka


Uređen je dio oko Stojanovog vrila što je uključivalo izradu akomulacije na samom vrilu, bunari su obnovljeni i obzidani kamenom da bi se spriječilo njihovo propadanje, očišćen je sam potok te slijedi sadnja trave i humusiranje terena oko njega. Slike

6. Biciklistička staza


image

U suradnji sa gradom Gospićem Udruga Jadovno sudjelovala je u projektu izrade biciklističke staze koja ide kružnom rutom Gospić - Smiljan - Rosulje - Novoselo - Trnovac - Jadovno - Gospić.
Ova biciklistička staza zamišljena je tako da s njom upoznate sve blagodati Ličkoga kraja, njezine urbane i prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Sastoji se od dvije rute markirane zelenom i narančastom bojom ukupne dužine 40 km.

Biciklistička Staza >> KARTA RUTA

Tehnički opis Biciklističke staze

7. Aukcija slika


imageUdruga Jadovno održala je aukciju slika u suradnji sa muzejom “Lika” Gospić, kojem se ovim putem zahvaljujemo na ustupanju prostora za aukciju i stručnoj pomoći, sa ciljem prikupljanja sredstava za daljnje projekte uređenja sela Jadovno i njegovog razvitka. Ništa od navedenog ne bi bilo moguće bez pomoći Udruge likovnih umjetnika „Fortuna –art“ iz Zagreba koji su sudjelovali na likovnoj koloniji “ Jadovno 2007” te su nam ustupili slike za aukciju na čemu smo im iznimno zahvalni, a isto tako zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u kupnji slika i time dali doprinos Udrugi Jadovno.

8. Postavljanje rasvjete


image Udruga Jadovno je u suradnji sa gradom Gospićem i HEP-om bila inicijator projekta te je u centru sela oko Svetišta Marije Pomoćnice postavljena rasvjeta.

9. Izrada i uređenje sjenice


image Udruga Jadovno izradila je temelje i podigla šeterokutnu sjenicu koja će služiti za odmor prolaznicima ovoga prekrasnog kraja, a isto tako i za Svetu Misu prilikom obilježavanja Svetišta Marije Pomoćnice.

10. Uređenje sakristije u kapelici Marije Pomoćnice


Članovi Udruge Jadovno očistili su sakristiju i promjenili strop. U kapelici su postavljene pločice te novi prozori i vrata te su članovi udruge obojali zidove i uredili cijelokupan prostor kapelice Marije Pomoćnice.

11. Likovna kolonija Jadovno 2011.


Likovna kolonija “Jadovno 2011.” je na naše zadovoljstvo prihvaćena od umjetnika koji su došli iz svih krajeva Lijepe naše. Likovna kolonija održala se od 01. – 03. travnja 2011. godine u Jadovnom, u organizaciji Udruge „Jadovno“.

12. Dvostruke jame


image„Dvostruke jame“ Slike
>> lokalni je naziv (speleonim) za speleološki objekt (špilju) s tri ulaza
koji se nalazi na južnim padinama Ljutog vrha (1125 m) na Bužimskom bilu, oko 11,5 km zapadno od Gospića.
Koliko je poznato, istraživanje ove špilje je potaknuo poznati gospićki planinar dr. Ante Rukavina.

13. Pomozite i Vi


image Slike koje nalazite u ovom katalogu nastale su tijekom „Likovne kolonije Jadovno 2011.“ na kojoj su sudjelovali likovnjaci iz cijele Hrvatske.

Zahvalni smo svim sudionicima koji su nam ustupili svoje radove i na taj način pomogli radu „Udruge Jadovno“.

Kontakt Jadovno

Udruga „Jadovno“
Jadovno bb
53 000 Gospić

Tel: 098/ 425 441; 098/834 460; 098/ 349 150
e-mail: udruga.jadovno@gmail.com


Galerija

Više...

Linkovi

Grad Gospić
TZ Gospić
Više...

Obavijesti

Udruga Jadovno
OIB: 76981715383
image

Račun:  HR11 2340 0091 1102 59800

SWIFT COD (BIC): PBZGHR2X
---------------------------------------------
---------------------------------------------

Obnova članarine za tekuću godinu

Obavještavamo članove udruge da članarinu za tekuću godinu
u iznosu od 50 kuna mogu uplatiti :

- Gotovinski kod Josipe Žarković (kontakt mob 098 349 150) ili

- Putem naloga na račun
HR11 2340 0091 1102 59800
sa pozivom na broj – Vaš OIB,
a u opisu obvezno navesti ime, prezime i adresu.

Ujedno molimo sve one koji nisu,
a htjeli bi biti članovi udruge da postupe na isti način.

Zahvaljujemo se.

Više..

Powered by Gospic-Online | Gospić | Grad Gospić | Hrvatska |